Slider_pecset

A Vascular Plazma új szereplő a hazai plazmaferezis centrumok sorában.  Cégünk 2015-ben alakult, amelyet a 2007 óta működő Vascular Venture Kft. új üzletágaként kizárólag magyar tulajdonosok hoztak létre.

Vállalkozásunk tevékenysége magyarországi donoroktól vérplazma gyűjtése, fagyasztása, és továbbítása a gyógyszergyártó felé, ahol súlyos és ritka betegségben szenvedőknek életmentő gyógyszereket állítanak elő.

Ennek érdekében 2016 elején nyitottuk meg az első plazmaferezis állomást Nyíregyházán, amelyet a pécsi és a szegedi centrum követett. Célunk egy országos hálózat kiépítése.

A humánplazma, mint gyógyszeralapanyag nélkülözhetetlen a gyógyszergyártás számára, ezért ez a tevékenység a plazma-alapú gyógyszerekre szoruló betegek ellátásához nélkülözhetetlen.

A gépi plazmaferezissel nyert plazma lefagyasztásra kerül, majd alapanyagként hasznosítják a gyógyszergyárak. Vérzékeny betegek számára alvadási faktorokat, immunhiányos betegeknek intravénás immunglobint, égési sérülteknek, és fehérjehiányos betegeknek plazmafehérje készítményeket állítanak elő. Ezekben az esetekben nem pusztán gyógyításról, vagy az életminőség javításáról van szó, hanem életmentésről. A betegek számára az életet jelentik ezek a gyógyszerek, számukra létkérdés, hogy hozzáférhessenek az életmentő terápiához. E nélkül nincs esélyük az életben maradásra.

Európában több évtizedes hagyománya van a plazmaferezis állomásoknak, ennek ellenére az Európában levett humánplazma nem elegendő az európai betegek ellátáshoz. A hiányt az Amerikából behozott plazmából előállított gyógyszerekkel pótolják.

Magyarországon sem más a helyzet, ezért döntöttünk a plazmaferezis hálózat kialakításáról. Az itt levett plazmából előállított gyógyszerek egyre nagyobb része kerülhet vissza Magyarországra. Ezáltal növekszik a gyógyszerek mennyisége és szélesebb választék áll rendelkezésre a gyógyítók és betegek számára.

Jelenleg Magyarországon nincs megfelelő kapacitás arra, hogy minden terápiára elérhetőek legyenek plazma-alapú gyógyszerek. Az egyetlen hazai frakcionáló még nem képes kielégíteni az igényeket.

Cégünk az amerikai székhelyű SHIRE gyógyszergyárral áll kapcsolatban, a gyár bécsi székhelyére továbbítjuk az összegyűjtött humán-vérplazmát, ahol elvégzik a plazma frakcionálását.

A mi feladatunk ebben a folyamatban a plazma gyűjtése. Centrumunkban a plazmaferezis a donorok gondos szűrésével, kiválasztásával és a levett minta vizsgálatával kezdődik. Minden lépés szigorú minőségbiztosítás mellett történik. A donorokat mindent kielégítő, európai színvonalú környezetben, barátságos asszisztenciával fogadjuk.